Borduurwerk inlijsten, Batik opspannen

Inlijsten en conserveren van stoffen

Batikken is een manier om een geweven stof met verf van een decoratie te voorzien. Gebatikte stoffen worden meestal verwerkt tot kleding, maar ziet u ook terug in het interieur, voor boekbanden of wandkleden. Batikken is een heel oude kunstvorm. Er zijn stoffen gevonden in het Midden-Oosten, in India en Centraal-Azië van meer dan 2000 jaar geleden.

Grafische kunst met stoffen, al 2000 jaar oud

De term Batik komt uit het het Javaans (batik = “met was beschrijven”) en is een vorm van verven van textiel. Patronen en versieringen worden via een met vloeibare was gevuld werktuig met de hand op de stof  (zijde, katoen) aangebracht. Deze procedure kan worden herhaald, waardoor er meerkleurige motieven ontstaan. Het is een soort van grafische kunst op stoffen, al tweeduizend jaar oud.

Sommige stoffen zijn te mooi om te laten liggen. Sommige herinneringen zijn te mooi om te laten verstoffen. Er is altijd een geschikte oplossing om uw stoffen of borduurwerk goed tot zijn recht te laten komen – en u heeft daarin ruime keuze.

Opplakken op opspannen

Dunne stoffen kunnen heel voorzichtig opgeplakt worden op een manier dat ze niet gaan kromtrekken. Dikkere stoffen kunt u laten opspannen op een spieraam. Voor de lijst heeft u ruime keuze, maar een natuurlijk ogende lijst is vaak het meest geschikt. Informeer u over de mogelijkheden of komt u langs voor een visuele proef!

Bron (deels): wikipedia
Borduurwerk inlijsten - Batik opspannen 1