Borduurwerk inlijsten

Het ene borduurwerk is het andere niet, maar als u een keer iets wel heel moois heeft gemaakt wilt u het natuurlijk graag inlijsten. Zodat u er nog langer van kan genieten. En dat het dus natuurlijk ook goed blijft.

Daarvoor is het belangrijk dat u het borduurwerk vantevoren goed wast. Niet alleen kunnen in de stof zelf materialen zitten om het tijdelijk beter hanteerbaar te maken, ook met onze handen kan er via transpiratie onzuiverheden worden overgebracht.

WordPress Image Gallery Plugin Na het wassen kunt u het werk strijken. Als u dan na het strijken het werk plat neerlegt om te drogen, dan kunt u het daarna tussen twee stukken schoon karton leggen om naar de lijstenmakerij te brengen. Voor het beste resultaat.

Het spreekt vanzelf dat de keuze van de juiste lijst uw werk nog beter uit kan laten komen. Wilt u het met of zonder Passe-Parout? Welke kleuren passen er het mooiste bij? Laat u door ons verrassen en kom u bij ons verbazen over de vele mogelijkheden!

Opspannen Borduurwerk

Daarna spannen wij uw boduurwerk voor u op, op zuurvrij karton. Dan bent u er zeker van dat er in de loop der jaren geen verkleuringen in de stof onstaan. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat het eruitziet zoals u het heeft aangeleverd en dat alles netjes en recht zit. Er zijn verschillende stoffen en materialen waarmee en waarop u kunt boduren. Uw vakman kan u hiermee helpen.

Inlijsten en conserveren van stoffen: Batik

Batikken is een manier om een geweven stof met verf van een decoratie te voorzien. Gebatikte stoffen worden meestal verwerkt tot kleding, maar ziet u ook terug in het interieur, voor boekbanden of wandkleden. Batikken is een heel oude kunstvorm. Er zijn stoffen gevonden in het Midden-Oosten, in India en Centraal-Azië van meer dan 2000 jaar geleden.

Batik: grafische kunst met stoffen, al 2000 jaar oud.

De term Batik komt uit het het Javaans (batik = “met was beschrijven”) en is een vorm van verven van textiel. Patronen en versieringen worden via een met vloeibare was gevuld werktuig met de hand op de stof  (zijde, katoen) aangebracht. Deze procedure kan worden herhaald, waardoor er meerkleurige motieven ontstaan. Het is een soort van grafische kunst op stoffen, al tweeduizend jaar oud.

Sommige stoffen zijn te mooi om te laten liggen. Sommige herinneringen zijn te mooi om te laten verstoffen. Er is altijd een geschikte oplossing om uw stoffen of borduurwerk goed tot zijn recht te laten komen – en u heeft daarin ruime keuze.

Opplakken op opspannen

Dunne stoffen kunnen heel voorzichtig opgeplakt worden op een manier dat ze niet gaan kromtrekken. Dikkere stoffen kunt u laten opspannen op een spieraam. Voor de lijst heeft u ruime keuze, maar een natuurlijk ogende lijst is vaak het meest geschikt. Informeer u over de mogelijkheden of komt u langs voor een visuele proef!

Bron (deels): wikipedia