Stadsgezicht van gouda, gracht met bruggetje

Bart Peizel

Naar de Grote Stad, maar nooit te groot voor zijn afkomst

Bart Peizel ( 1887 – 1974) schilderde stadsgezichten, landschappen, stillevens en vooral portretten. Zijn stijl was vrij traditioneel.

Hij was de zoon van onderwijzer en journalist Kornelis Peizel. Hij werkte korte tijd in een bank in Almelo, maar hij wilde schilder worden en nam vervolgens les aan Academie Minerva in Groningen. In 1917 trouwde hij met schilderes Thérèse Ansingh (1883-1968), zuster van Lizzy Ansingh, een van de zogenaamde Joffers.

Amsterdam

Door zijn huwelijk met Thérèse Ansingh in 1917 komt hij terecht in het milieu van de Amsterdamse Joffers en wordt hij spoedig geïntroduceerd in de Amsterdamse kunstenaarswereld en in de kring van grote zakenlui, die zich door hem laten portretteren. Hij wordt lid van verschillende kunstenaarsverenigingen in Amsterdam en Den Haag. Zo was hij was 27 jaar lang voorzitter van Kunstenaarsvereniging Sint Lucas en maakte studiereizen naar Frankrijk, Spanje, Italië en Algiers.

Portretten

In Amsterdam wordt hij een geliefd portretschilder.  Bart Peizel was zonder meer een productieve schilder. Hoewel hij vanaf 1917 nooit meer verhuisde, bleef het contact met zijn geboorteplaats bestaan; in de loop der jaren schilderde hij nog verschillende prominente Veendammers.

Veendam

In het Veenkoloniaal Museum in Veendam werd in 2007 een expositie aan Peizel gewijd: Bart Peizel, Jonker tussen de Joffers. (Bron: Wikipedia)

Stadsgezicht van gouda, gracht met bruggetje

Restauratie

Een werk van Bart Peizel, momenteel in restauratie.