Pieter ’t Hart
Havengezichten, portretten en stillevens met bloemen
Beeldend kunstenaar, IJmuiden 27 juni 1925 – 4 september 1987.
Biografie Pieter ’t Hart
Pieter ’t Hart wordt geboren op 27 juni 1925 als oudste zoon in een IJmuidens vissersgezin. Op de lagere school wordt het tekentalent van Pieter al snel herkend. Het schoolhoofd probeert de ouders van Pieter te overtuigen hem een kunstopleiding te laten volgen, maar dit is voor het gezin in de crisisjaren geen optie. Direct na de lagere school gaat Pieter aan het werk bij de Koninklijke Hoogovens in IJmuiden. In enkele jaren klimt Pieter op tot machinebankwerker en gewaardeerd vakman. Maar pas wanneer hij kan tekenen en schilderen voelt hij zich in zijn element.
De Ommezwaai
In december 1946 trouwt Pieter op 21-jarige leeftijd met Louisa van Telgen. Zoals in die tijd gebruikelijk trekt hij met zijn kersverse vrouw in bij zijn ouders. Ze krijgen al snel twee zonen. In 1953 neemt hij ontslag bij Hoogovens en begint als kunstschilder. Voor Pieter voelt het als een bevrijding, maar de jaren die volgen zijn niet makkelijk. Zijn vrouw Louisa steunt hem zo goed als mogelijk en zorgt voor inkomsten. Pieter neemt een krantenwijk om bij te dragen, maar vooral om overdag vrij te zijn om te schilderen. Dit is zo belangrijk voor hem dat het huishoudgeld soms op gaat aan schildersmaterialen…
De Kunstschilder
Al vanaf 1950, nog bij Hoogovens, begint Pieter met het volgen van teken- en schilderlessen bij Henk de Vries uit Santpoort, destijds een bekende kunstschilder in de regio. Hier legt hij de basis voor zijn latere werk. (Bloem) stillevens, havens en portretten in olieverf zijn favoriet. De stijl is duidelijk figuratief met een vleugje Vlaams expressionisme. In deze periode heeft Pieter ook regelmatig contact met de Haarlemse Kunstkring, onder andere met Henri Boot en Kees Verweij, die zijn ontwikkeling beïnvloeden.
De BKR
In 1963 wordt Pieter ’t Hart toegelaten tot de Beeldende Kunstenaarsregeling. In de jaren ‘70 wordt zijn stijl steeds abstracter: dezelfde thema’s maar kleurrijker en duidelijk beïnvloed door Cobra. Hij geeft schilder- en tekenles aan volwassenen en op verschillende lagere scholen. Pieter zoekt niet graag de publiciteit en hij organiseert in zijn leven slechts enkele exposities. Hoewel hij goede kritieken krijgt, breekt hij als kunstschilder niet door.
De Bloeitijd
In 1972 realiseert Pieter zijn eerste atelier aan huis in IJmuiden en richt hij ‘Galerie ’t Hart’ op. Jarenlang is de galerie een begrip in IJmuiden en omstreken, met elke maand nieuwe exposities.
Het stabiele BKR inkomen gebruikt Pieter om zijn horizon te verbreden. Zijn werk wordt lichter, helderder, impressionistisch, met steeds meer afstand van de kenmerkende zwarte contouren. Door een voorliefde voor gouaches krijgt zijn werk een zachtere en subtielere uitstraling. Uit deze periode komen ook figuratieve aquarellen en tekeningen met thema’s uit de jaren ’50. Zijn schilderijen vinden hun weg naar vele openbare gebouwen in heel Nederland.