Restauratie schilderij

Olieverf, krijttekening of pentekening

Het herstellen van een beschadigd of verkleurd schilderij of van een krijttekening is de specialiteit van Kunst & Lijsten Atelier Oude Rijn. Wij restaureren werken tot in het buitenland.

Na een eerste onderzoek en vaststellen van de conditie komt er – in overleg met u – een plan voor de behandeling. Is er verkleuring, is er schade, welke plekken gaan we precies bijwerken? Welke materialen zijn nodig en wat zijn uw keuzemogelijken? Hieruit volgt een opgave van de kosten die u kunt verwachten en een behandeling zoals u die heeft afgesproken.

Kijk ook bij Restauratie Atelier Woerden

Restauratie-atelier-woerden
Naar Restauratie Atelier Woerden

Schilderij schoonmaken en reinigen

Conserveren en herstellen

Door de jaren heen kan een schilderij gaan verkleuren. Allerlei deeltjes in de lucht kunnen zich aan de het doek of paneel hechten en het op den duur aantasten: alleen het oppervlak of zelfs de vernislaag. De vernislaag van oudere schilderingen verkleurt en wordt ook vuil en ‘bruinig’ door bijvoorbeeld (oude) rookaanslag.

Vernis

Bij het  schoonmaken van de vernislaag wordt de vernislaag handmatig verwijderd met daarvoor bestemde middelen. De onderlaag mag daarbij niet beschadigd worden en dit maakt het schoonmaken tot tijdrovend en specialistisch werk.

Technieken

Oppervlaktereiniging kan met verschillende technieken en materialen: van een droge kwast met een speciaal poeder tot een natte spons met  een reinigingsmiddel.

Kleuren

Na het het aanbrengen van een nieuwe laag vernis is het schilderij weer helder en springen de kleuren van het doek – met alles wat de maker er u ooit mee heeft willen zeggen.

____

Huisje tussen de plassen


Retoucheren

Retoucheren is het inschilderen of terugschilderen van een beschadigd vlak of detail. Dit is na reparatie van scheuren in doek of papier altijd noodzakelijk. Kleine of zelfs een groter stuk van het werk wordt in dezelfde kleurstelling ‘onzichtbaar’ hersteld. Zo ‘onzichtbaar’ dat het weer gezien mag worden!

Verflaag herstellen

Het herstellen van de verflaag gebeurt over het algemeen met een klein penseel en heeft als doel beschadigingen of missende delen terug te brengen. Ontbrekende gedeelten of bepaalde details kunnen handmatig terug geschilderd worden. Ook wanneer er grotere delen missen schildert de restaurateur het volledig in de stijl en het kleurenpalet terug. Heel zichtbaar en toch onzichtbaar.

Papier / tekening herstellen

______

Beschadiging herstellen

restaureren van een schilderij - winterlandschap

______

Verkleuring

Plassen, dijk met huisje en daarachter nog veel meer plassen

______

Portret herstellen

Schilderijen restauratie, Portret

Papier / tekening herstellen

______

Beschadiging herstellen

herstel, schilderij, schade, retoucheren, winterlandschap, paarden

______

Verkleuring

Bart Peizel, Rivieren, plas, woonboten, water, oever

______

Portret herstellen

Schilderijen restauratie, Portret 9
Naar Restauratie Atelier Woerden