Schip op plassen

CORNELIS VREEDENBURGH
Woerden, Laren 1880-1946

Van zijn vader, Gerrit Vreedenburgh, geboren in Bodegraven, 1849-1922, kreeg hij zijn eerste tekenlessen. Hij was zelf geboren in Woerden en zijn vier broers schilderden ook. Die gingen naar de akademie in Brussels maar Cornelis bleek uiteindelijk het meest talentvol. Uiteindelijk kocht Koninging Wilhelmina twee werken van hem. Vreedenburgh had een voorliefde voor het waterlandschap,  zoals het gebied rondom Kaag in de Kagerplassen. Ook een broer van Cornelis Vreedenburgh, Herman Vreedenburgh was kunstschilder.  Zijn verhaal staat ook beschreven in het verhaal van woerden. Ook in het streekarchief is hij en zijn familie uitgebreid opgenomen.

Schip op plassen

Hij woonde vanaf 1918 in het Gooise Laren. Zijn meest bekende “Larense” werk is “Het kroegje”. Dit in 1921 vervaardigde schilderij toont het interieur van Hotel Hamdorff, waar voornamelijk de Larense en Blaricumse schilders elkaar ontmoetten.

Regelmatig keerde Vreedenburg terug naar Amsterdam, de stad die hem bleef boeien door de schilderachtige grachten. Tijdens studiereizen naar Palestina en een reis in opdracht naar het ‘Heilige Land’ Israël maakte hij een groot aantal schetsen en studies in aquarel en olieverf.

Koningin Wilhelmina kocht in 1937 twee schilderijen van Vreedenburg; “Koeien in de wei” en “Prins Hendrikkade”. Laatstgenoemd werk werd in de oorlog door de bezetter meegenomen, maar waar het precies gebleven is heeft niemand daarna ooit meer kunnen achterhalen. Hij heeft verschillende, ook internationale, prijzen en onderscheidingen gekregen. (Bron Wikipedia).

Kunst- en lijsten Atelier Ouderijn heeft een grote verzameling  tekeningen van Vreedenburgh.