Cornelis Vreedenburgh Poldelandschap met koeien aan de sloot

CORNELIS VREEDENBURGH

Het schetsboek van Cornelis Vreedenburgh

Kunst en Lijsten Oude Rijn heeft een aantal schetsen van Vreedenburgh in bezit gekregen. Het formaat is meestal 10x15cm. Enkele zijn 25x20cm. Hieronder te zien

Koningklijk onderscheiden

Schip op plassen

Schetsboek

Woerden, Laren 1880-1946
Van zijn vader, Gerrit Vreedenburgh, geboren in Bodegraven, 1849-1922, kreeg hij zijn eerste tekenlessen. Hij was zelf geboren in Woerden en zijn vier broers schilderden ook. Die gingen naar de akademie in Brussels maar Cornelis bleek uiteindelijk het meest talentvol.

Uiteindelijk kocht Koningin Wilhelmina twee werken van hem. Vreedenburgh had een voorliefde voor het waterlandschap,  zoals het gebied rondom Kaag in de Kagerplassen. Ook een broer van Cornelis Vreedenburgh, Herman Vreedenburgh was kunstschilder.  Zijn verhaal staat ook beschreven in het verhaal van woerden. Ook in het streekarchief is hij en zijn familie uitgebreid opgenomen.

Laren

Hij woonde vanaf 1918 in het Gooise Laren. Zijn meest bekende “Larense” werk is “Het kroegje”. Dit in 1921 vervaardigde schilderij toont het interieur van Hotel Hamdorff, waar voornamelijk de Larense en Blaricumse schilders elkaar ontmoetten.

Amsterdam

Regelmatig keerde Vreedenburg terug naar Amsterdam, de stad die hem bleef boeien door de schilderachtige grachten. Tijdens studiereizen naar Palestina en een reis in opdracht naar het ‘Heilige Land’ Israël maakte hij een groot aantal schetsen en studies in aquarel en olieverf.

Koningin Wilhelmina

Koningin Wilhelmina kocht in 1937 twee schilderijen van Vreedenburg; “Koeien in de wei” en “Prins Hendrikkade”. Laatstgenoemd werk werd in de oorlog door de bezetter meegenomen, maar waar het precies gebleven is heeft niemand daarna ooit meer kunnen achterhalen. Hij heeft verschillende, ook internationale, prijzen en onderscheidingen gekregen. (Bron Wikipedia).

Tekeningen

Kunst- en lijsten Atelier Oude Rijn heeft een grote verzameling tekeningen van Vreedenburgh.