Skip to Content

Diensten – Restauratie & Conservatie

Heeft u een schilderij wat serieus beschadigd is, maar wat u graag gerepareerd zou willen zien? Wellicht kunnen wij daar iets in betekenen! Wij bieden de volgende diensten aan om schilderijen te repareren.

– Conservatie
– Schoonmaken / Reinigen
– Retoucheren
– Papier restauratie


Conservatie

Hier in het atelier hebben we ruime ervaring met conserveren van kunst. In dit proces neem ik u mee in het hoe en vooral waarom ik de dingen doe die ik doe, zodat u weet waar u aan begint, wat het kost en hoe lang dat proces duurt.

Conservatie kan worden toegepast op beschadigde/verkleurde olieverf schilderijen maar ook van krijttekeningen en andere kunstvormen.

Na een eerste onderzoek en vaststellen van de conditie komt er – in overleg met u – een plan voor de behandeling. Is er verkleuring, is er schade, welke plekken gaan we precies bijwerken? Welke materialen zijn nodig en wat zijn uw keuzemogelijkheden?

Hieruit volgt een opgave van de kosten die u kunt verwachten en een behandeling zoals u die heeft afgesproken.


Schoonmaken / Reinigen

Door de jaren heen kan een schilderij gaan verkleuren. Allerlei deeltjes in de lucht kunnen zich aan de het doek of paneel hechten en het op den duur aantasten: alleen het oppervlak of zelfs de vernislaag. De vernislaag van oudere schilderingen verkleurt en wordt ook vuil en ‘bruinig’ door bijvoorbeeld (oude) rookaanslag.

Vernis

Bij het schoonmaken van de vernislaag wordt de vernislaag handmatig verwijderd met daarvoor bestemde middelen. De onderlaag mag daarbij niet beschadigd worden en dit maakt het schoonmaken tot tijdrovend en specialistisch werk.

Technieken

Oppervlaktereiniging kan met verschillende technieken en materialen: van een droge kwast met een speciaal poeder tot een natte spons met  een reinigingsmiddel.

Kleuren

Na het het aanbrengen van een nieuwe laag vernis is het schilderij weer helder en springen de kleuren van het doek – met alles wat de maker er u ooit mee heeft willen zeggen.


Retoucheren

Retoucheren of terug schilderen

Retoucheren is het inschilderen of terug schilderen van een beschadigd vlak of detail. Dit is na reparatie van scheuren in doek of papier altijd noodzakelijk. Kleine of zelfs een groter stuk van het werk wordt in dezelfde kleurstelling ‘onzichtbaar’ hersteld. Zo ‘onzichtbaar’ dat het weer gezien mag worden!

Verflaag herstellen

Het herstellen van de verflaag gebeurt over het algemeen met een klein penseel en heeft als doel beschadigingen of missende delen terug te brengen. Ontbrekende gedeelten of bepaalde details kunnen handmatig terug geschilderd worden. Ook wanneer er grotere delen missen schildert de restaurateur het volledig in de stijl en het kleurenpalet terug. Heel zichtbaar en toch onzichtbaar.

Schilderijlijst restaureren

Een schilderijlijst draagt bij aan de uitstraling van het werk en het gevoel dat u er bij krijgt. Het is jammer als een beschadigde lijst afbreuk doet aan uw schilderij. Er zijn vele mogelijkheden om uw lijst te herstellen en het werk weer in volle glorie te kunnen tonen. Wij kunnen u de verschillende oplossingen het beste tonen als u het werk meeneemt. Dan kunt u het met eigen ogen zien en de beste keuze maken.


Papier Restauratie

Schade aan Passe-Partout (scheuren)

Uw olieverfschilderij, grafiek of foto kan in de loop der tijd verkleuren of beschadigen. Soms zijn de werken vastgeplakt aan het passe-partout met tape of Japans gom. Hiermee komt er ook spanning op te staan en al lijkt het werk mooi ingelijst dan kan het papier na verloop van tijd toch gaan scheuren. Soms wordt het papier aangetast of verkleurd door zuurhoudende ingrediënten in de lijm of in de passe-partout.

Schimmels en verkleuring

Behalve de gemaakte keuzes bij het inlijsten en de gebruikte materialen kunnen ook luchtvochtigheid en temperatuur op de lange termijn het papier aantasten. Dat kan uiteenlopen van schimmels en verkleuringen tot tastbare schade.

Voorkom schade met een vrijblijvend advies

Gelukkig hoeft het allemaal niet zo ver te komen als u op tijd de signalen herkent. Uw restaurator kan na een kort vooronderzoek u vrijblijvend een advies geven.

Als er een werk is waar u aan bent gehecht zal het u verbazen wat soms mogelijk is. Naar keuze kunt u de restauratie zelfs combineren met een nieuwe lijst om de ’teruggevonden’ kleuren extra tot hun recht te laten komen. Neem vrijblijvend contact op voor uw advies!


Ga terug terug naar de diensten pagina

Heeft u een reparatieklus voor ons? Neem dan contact met ons op via:

Kunst & Lijsten Atelier Oude Rijn